péntek, szeptember 19, 2014
   
Text Size
image image
2014. június 03. kedd, 07:21 Családi nap a Harsányiban!
2014. szeptember 20.,  9 órától Mi, a Harsányi tanárai közös munkára, beszélgetésre és bográcsozásra várjuk nagyon sok szeretettel növendékeiket és szüleiket.
2014. június 03. kedd, 07:21 2014. szeptember 24-én Kispad - színházi nevelési előadás a 8-as teremben. InSite - Trafó Koprodukció Az előadáson a 10/Sz osztály vesz részt.

Az oktatás rendhagyó ellemei

Paks kamion

Jövőnk energiája a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionja:
2012 november 14-én érkezett Ferencvárosba a paksi atomerőmű tájékoztató kamionja, melyben egy speciális kiállítás keretében ismerkedhettek meg az érdeklődök az erőmű működésével és tervezett fejlesztéseivel. A kamiontárlaton kiderült, hogy a paksi erőmű teljesen biztonságos, földrajzi adottságainknál fogva pedig szinte kizárt, hogy Magyarországon a fukushimaihoz hasonló tragédia történjen. A kiállításon iskolánk két osztálya a 10A és 10B osztály tanulói vettek részt.

Bővebben: Paks kamion

 

Tavaszi séta a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

Igazi verőfényes tavaszi időben gyülekeztünk a főbejáratnál iskolánk 12/C osztályos tanulóival. Galántainé Z. Márta osztályfőnök gondoskodása következtében, hamarosan megjelent az idegenvezetőnk és elindultunk. Pillanatokon belül a reformkor nagy költője Vörösmarty Mihál sírjánál voltunk. És nem hibáztam, mert így van a sírfeliraton éreztetve a tájnyelvek akkori még élő létét. A temető Budapest és egyben Magyarország egyik legfontosabb temetője. Az 1848-49-es időben már létező sírkert igen messze volt a várostól, hiszen a legutolsó házak a Nagykörút vonalában voltak. Az 1867-es kiegyezést követően kezdett nemzeti panteonná válni. Idegenvezetőnk azt is elmondta, hogy a sírkert sok tematikus parcellára van felosztva mint a Magyar Nemzeti Pantheon, Munkásmozgalmi Pantheon, az 1848-49-es szabadságharcok sírkertje, a Magyar Tudományos Akadémia sírkertje, a Művészparcella, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek sírkertje.

Bővebben: Tavaszi séta a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

 

Okos játékok a Csodák Palotájában

Ha február, akkor az iskola hagyományainak megfelelően Csodák Palotája. A Millenáris Parkban található, a volt Ganz gyár épületében igényesen kialakított nem akármilyen látszólag játszó terület, várta a tízedikes diákjainkat. Az idén 59 tanulóval (10A, 10B, 10C, 10SZA, 10SZB), két tanár Bodó György és Jákli Gyula tanárok vezetésével felkerestük a hétköznapi csodákat. Ilyeneket láthattunk, mint a félelmetes Tesla transzformátor (ívkisülés), fakírágy (a nyomás értelmezése), a Wilson féle ködkamra (a radioaktív részecskék kimutatására), a Forgó mozgás következményeként fellépő Coriolis erő. Nagy érdeklődést váltott ki a kábelen mozgó monocikli, a Bermuda kerék (Arkhimédesz féle felhajtó erő), a Kepler törvényeit modellező keringő pénzek vagy az ütköző golyók (Newton ingák). A látogatás végén érdekes kísérleteket figyelhettünk meg az Öveges teremben az elektrosztatika és mágneses jelenségek témaköréből. Végül a diákok egy kérdőíven bizonyították be, hogy nyitott szemmel jártak a Csodák Palotájában . Íme, ízelítőül néhány kép a helyszínről.

   

A Magyar Nemzeti Bankban voltunk

A rossz idő és a kellemetlen hideg sem gátolta meg a 10/C osztály tanulóit, hogy kihelyezett tanóra keretében látogatást tegyenek a Magyar Nemzeti Bank Látogató Központjában. A látogatás első részében, miután nem kis bonyodalmak után megérkeztünk, egy előadást hallgattunk meg a jelenleg forgalomban levő pénzeink biztonsági elemeiről. Ilyeneket láttunk, mint vízjel, hologram, fémcsík, UV a ,b és c fényben különböző színekben kirajzolódó rajzok. Megtudtuk milyen papírra nyomják, mennyi festéket használnak mi lesz a bankjegyekkel, ha elhasználódnak. Arról is információkat kaptunk mit tegyünk, ha véletlen hamis bankjegy kerül a kezünkbe és mi a teendő, sérült vagy forgalomból kivont bankjeggyel. Az előadás után végignéztük az államiságunk kezdeteitől, napjainkig használt pénzekből álló kiállítást, a híres, párizsi világkiállításon díjnyertes Wertheim páncélszekrényt. Mindenki érezte az igazi aranytégla súlyát. Az interaktív játékokon mindenki láthatta, hogy mennyit érne, ha színtiszta aranyból lenne. Nagy sikere volt a látogató központ híres pénzének a fabatkának, amelyen mindenkinek a saját képe látható akár nemzetünk nagyjaié. A látogatás folytatódik más osztályokkal és más előadásokkal.

Bővebben: A Magyar Nemzeti Bankban voltunk

 

Gyakorló iskola

Iskolánk tervei között szerepel, hogy néhány éven belül gyakorló iskolává váljunk. Ezen terv megvalósításának első lépéseként 2012. januárjában Imets Márta, Karsai Ferenc és László Tünde iskolai mentor oklevelet szereztek.

Gratulálunk!

   

1. oldal / 3

e-naplo banner

Munkalehetőség

  • A Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskolába keresünk október 10-től takarító munkatársat délelőtti műszakba.
  • Karbantartót keresünk azonnali kezdéssel elsősorban villanyszerelő végzetséggel.

arrow Jelentkezni a titkarsag@harsanyi-bp.hu email címen, ill.: 347-1071 –es telefonszámon. 

Csengetési Rend

0.    7:15- 7:55
1.    8:00-8:45
2.    8:55-9:40
3.    9:50–10:35
4.    10:45–11:30
5.    11:45–12:30
6.    12:40–13:25
7.    13:35–14:15
8.    14:20–15:00

Belépés: Office365 és SkyDrive

office365.logo

skydrive.logo

Kövess minket a Facebookonfay bannerOnline

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Hírek röviden

Családi nap

Családi nap a Harsányiban!

2014. szeptember 20.,  9 órától

Mi, a Harsányi tanárai közös munkára, beszélgetésre és bográcsozásra várjuk nagyon sok szeretettel növendékeiket és szüleiket.

Bővebben... hivatkozás  

Blépés