Határtalan kaland

Írta: Super User. Beküldve: Határtalanul

2019. március 26-29.

Ugyan 4. alkalommal lehettem iskolánk delegációjának tagja, 3 romániai és 1 szlovákiai utazás során, de kijelenthetem, hogy minden út képes volt számomra más és mást nyújtani mind tapasztalatok, emlékek, élmények és hangulat terén. Azt viszont leszögezném, hogy részemről hiány semmiből nem volt, hiszen ahol egy kiváló csapat ösztönzi egymást a kapcsolatok megerősítésére, formálására, ott lehetetlen, hogy az embernek hiányozzon valami és ne érezze jól magát.

 

Oda vezető útunk nem túl izgalmasan de szinte észrevétlenül telt el. Királyhágói megállónkon első osztályú ebéddel vendégeltek meg bennünket. Utána már csak egy szemhunyás volt és szállhattunk is le, igaz már nyúzottan és fáradtan de kellő gyorsasággal foglalta el mindenki szobáit. Partneriskolánk küldöttsége fogadott minket és együtt fogyasztottuk el a finom vacsorát. Természetesen, nagy élmény volt az első este, nehezen ment az elalvás, kimerültségünk ellenére a hosszas beszélgetések megakadályozták az alvást.

Második napunkat szállásadó helyszínünk Nyárádszerda hangulatos kis városát tekintettük meg az ottani testvér iskolánk Bocskai István Elméleti Líceum igazgatójának idegenvezetésével, bemutatásával. Iskolájukban otthonos és szívélyes fogadtatásba volt részünk, ahol már nagy érdeklődést és figyelmet kapott iskolánk csapata. A fogadás után az elmaradhatatlan focimeccsre is sor került egy barátságos mérkőzés keretein belül, ahol magyar diákok mérték össze erejüket erdélyi székely diákok erejével, a szoros mérkőzés és ellenfelünk létszám fölénye ellenére iskolánk csapata 2-1-es végeredményű sportszerű győzelemmel került ki a mérkőzésből. Majd ezután Korond és Segesvár felé vettük az irányt, Korondon megtekinthettük a híres korondi kerámia edényeket. Segesvár központjához közeledve helyi idegenvezetőnk mély átéléssel mesélt a székely nép történetéről és a székely magyarságtudat megnyilvánulásairól.

Segesvár szászok lakta város. A festői tájak, a friss levegő, a zegzugos utcák, színes házak sajátos hangulatot teremtenek, hasonlítani lehetne még egy kisebb olasz hangulatú városhoz is, ahol az ember, akár naplemente utánig képes lenne elsétálgatni. Csend volt, nyugalom, tökéletes idő és helyszín a kirándulásra. Egyet viszont nem hagyhattunk ki, a megemlékezést hazafiainkról, a segesvári csata hőseiről, elsősorban Petőfi Sándorról.

Szerdai napunk korán kezdetét vette, eljött az utazás, szerintem legizgalmasabb és legjobb programja, legszebb helyszínein, ahol jártunk. Elsősorban reggel 8-kor már a parajdi sóbánya bejáratánál várakoztunk a belépésre. Kalandunkat megkezdve egy több, mint 400 fokos lépcsősoron kellett lemennünk a sóbánya központjába. Amikor leértünk, egy hihetetlen, nem mindennapi látvány került szemünk elé. Egy valóságos föld alatti városba nyerhettünk betekintést. A programok programjának volt mondható igazából, baj csak egy volt, hogy kevés időt tudtunk eltölteni odalent.

A bánya minden zugában nyüzsgött az élet, akadálypályán lehetett végig menni, nyerőgépeken lehetett játszani, piknikező családokat láthattunk, de volt, akik pingpongoztak, vagy a masszázs- sarok szolgáltatásait élvezték. De akár végig lehetet menni, egy, a bánya történetét bemutató kiállításon is, viszont aki akart, a lent kialakított kápolnában imádkozhatott is. A hangulatos világítás megnyugtatott és lekötött mindenkit. Bármerre mentünk, mindenhol találkozhattunk valami

érdekessel. Láthattuk a mélyedéseket a falakon és szinte érezni lehetett azt a rengeteg munkát, aminek köszönhetően egy tökéletes földalatti látványosságot hoztak létre családok, iskolás csoportok, szerelmesek és gyerekek számára egyaránt.

A barlangtúra után Erdély legszebb tája felé vettük az irányt. A Békás-szoros szívébe látogattunk el. Az odavezető úton láthattuk, hogy a környezet egyre inkább kezd fehérré változni, az olyan magasságokban tovább marad havas a táj, sőt fagyos is, még melegebb időben is. A szorosba lépést megelőző szerpentines úton csodálatos erdős és dombos tájakat pillanthattunk meg, de volt olykor, hogy a mélységek félelmetesnek is bizonyultak, de kiváló sofőrünknek köszönhetően nem volt mitől félnünk. A szoros óriási hegyfalai között sétálva elfelejtettük minden problémánkat, élvezhettünk a tiszta, friss levegőt és relaxálhattunk. Volt, hogy helyenként árusokba botlottunk, akik kézműves termékeiket és játékaikat kínálták a túristáknak. Néhányszor kóbor kutyákba botlottunk, akik hosszú távolságokig is követtek minket. Mi ennivalót adtunk nekik. A mindenütt vízesések, fák és óriási jégcsapok varázsolták még szebbé a szorost. A látványokkal teli csütörtöki napunk még nem ért véget, hazafelé ugyanis megálltunk és elénk tárult a hatalmas Gyilkos tó. Az egész persze befagyottan, amerre néztünk csak jégtakarót láthattunk. Minden bizonnyal nem lehetett volna eleget nézni, de sajnos ez a napunk is véget kellett, hogy érjen és elindultunk vissza a szállásunkra, fáradtan, kimerülten, de boldogan és örültünk, hogy ilyen élmények részesei lehettünk. Kicsit szomorúak voltunk, hogy utolsó esténknek néztünk elé, de megpróbáltuk kihasználni és megünnepelni az itt töltött időt, mielőtt hazaindultunk volna.

Pénteken reggel is korán útnak indultunk, ekkor már tele pakolt busszal és táskákkal. Szállásunkat elhagyva láttunk neki a kirándulás utolsó pontjának, ami egy szakmai programon vettünk részt, egy erdélyi szalmafonó mester fogadott bennünket és vezetett be a szakma rejtelmeibe.

Ezután utolsó programunk Marosvásárhely városának rövid megtekintése volt, erre, sajnos nem maradt sok időnk, mert hosszú út állt előttünk hazafelé.

Összességében egy csodálatos Határtalanul pályázati utazást élhettünk át. Kedves vendéglátó iskolával, kiváló csapattal utaztunk, kísérő tanárainknak kevés gondjuk volt velünk. Éppen ez a jó kedv és felszabadultság tette az egész utat kivételessé és egyeseknek sikerült megmutatniuk egy olyan részt magukból, amit addig nem láthattunk. Teljesen új barátságok és ismeretségek kötődtek és erősödtek meg. Sokaknak sikerült megnyílniuk, elengedni magukat és új oldalára fordítani kapcsolataikat. Az egyetlen hiányosság talán, amit majd pótolni fogunk, az a testvériskolánk diákjainak szorosabb megismerése, amire sajnos várnunk kell magyarországi látogatásukig.

E 4. év végére megerősödött bennünk az a tudat, hogy bár az országhatár létezik, de lélekben nincs határ. Ezért is érezhetjük magunkat oly annyira otthonosan Székelyföldön, amikor utcáikat járjuk.

Gulyás Ákos 12/AB

kép1 kép1 kép1 kép1 kép1 kép1 kép1 kép1