Határtalanul - Aradon

Írta: Super User. Beküldve: Határtalanul

Március 15-én iskolánk 24 diákja és 3 tanára a „Határtalanul!” program keretén belül Aradra utazott és a Csiky Gergely Főgimnázium 9/C közgazdaságtan osztályának vendégszeretetét élvezte.

A négynapos program részben szakmai foglalkozásokkal, részben ismerkedéssel és kirándulásokkal telt.
A program szellemi terméke egy újrahasznosított papírból készített ékszereket árusító bolt marketing terve és reklám kiadványa lesz. A kézműves foglalkozáson nemcsak az „ékszerkészítés” technikáját tanítottuk vendéglátóinknak, de az ökológiai gondolkodás alapelveiről is eszmét cseréltünk.


A szakmai program talán legérdekesebb része a japán tulajdonban lévő Takata gyárban tett látogatás volt. Ez az üzem 18 autótípushoz gyárt kormánykerekeket. Az üzemben nemcsak az automata gépsorok munkáját tekinthettük meg, hanem azt is megtudtuk, hogy nincs olyan termék, amelynek az előállítása ne igényelne valamilyen mértékű kézi munkát, de ennek a kézi munkának gépekhez tökéletesen illeszkedő ritmusúnak és minőségűnek kell lennie. A híres japán munkaszervezésről is sok érdekes információt szereztünk a gyárlátogatás során.
A kirándulások is sok érdekességet tartogattak. A második nap Arad nevezetességeivel, híres szülötteivel ismerkedtünk meg. A következő napon Temesvárra indultunk kirándulni, de váratlan lehetőséget kaptunk. Ezen a hétvégén adták át a szépen felújított dévai várat és az idegenvezetőnk felajánlotta, hogy bővítsük a kirándulás programját Déva és Vajdahunyad várának megtekintésével. Nagy örömmel egyeztünk bele és jó volt élőben is látni a magyar történelemnek ezeket a legendás épületeit, hallgatni az idegenvezetőnk érdekes történeteit.
Az ünnep és a megemlékezés is helyet kapott programunkban. Március 15-én az aradi Megbékélés parkban rendezett ünnepség programját nézhettük, majd másnap virágot helyeztünk el az aradi vértanúk emlékművénél.
Az ismerkedés, a jó kapcsolat kialakítása nem okozott gondot diákjainknak. A közös játék, a vetélkedők percek alatt feloldották a feszélyezett hangulatot és vidám beszélgetésben vitatták meg a román és a magyar iskolarendszer sajátosságait.
Egyik tanulónk, Szabó Angelina összegző beszámolójában így ír róla: „Az utazás előtt izgultam, hogy milyen élményben fogok részesülni. Megmondom őszintén, mikor ideértünk, teljesen más érzést éreztem, mint amire számítottam.
Egyáltalán nem éreztem magam külföldön. Olyan volt ez a pár nap, mintha otthon lettem volna. Elgondolkodtam, igazából én is itthon vagyok itt, ez a hely Magyarországé volt, akik itt élnek és magyarul beszélnek, igazából hozzánk tartoznak.
De, ami a legfontosabb, hogy én teljesen megértettem a „Határtalanul!” program lényegét és soha nem felejtem el ezt az utazást. És várom az újabb találkozást az aradi gyerekekkel Budapesten.”

Képek az eseményről

kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1 kep1