BOOKMARK PROJEKT 2016

Írta: Super User. Beküldve: Erasmus +

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt világszerte.

 

Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. 2015-ben a magyar jelentkezők száma minden várakozást túlszárnyalt: a Könyvtárostanárok Egyesületén keresztül 68 iskolából jelentkeztek diákcsoportok a programra. Az IASL beszámolójából kiderült: Magyarország a maga több mint 4500 tanulójával a második legnagyobb arányban vett részt a programban, amelybe világszerte 24 ország több mint 25 ezer diákja kapcsolódott be. A magyar diákok olyan nagy arányban jelentkeztek a külföldiekhez képest, hogy többen az ország határain belülről kaptak partneriskolát.

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában megkaphassák. A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt, de mankót jelenthet az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója: „Fejtsd meg a világod!

Iskolánk könyvtára harmadik alkalommal vett részt ebben a nemzetközi „Bookmark projektben”. 2014-ben egy portugál iskolával (Escola Secundária do Restelo Lisboa), 2015-ben egy horvát iskolával (Gimnazija Nova Gradiška), 2016-ban szintén egy horvát iskolával (Srednja škola Ivana Lucića Trogir) kerültünk összesorsolásra. A 10. évfolyamos diákok által rajzóra keretében készített könyvjelzőkből, illetve a trogiri iskola diákjaitól kapott könyvjelzőkből kiállítást készítettünk a könyvtárban. A projekt lebonyolítását az iskolai könyvtárosok szervezték az osztályfőnökök, a rajztanárok segítségével.


Nagy Attiláné könyvtárostanár

project 2016 plakat